Konferensresa till Estland

En båttur över Östersjön, rakt österut från Stockholm, ligger Estland. Med en yta något större än Danmark och en population på ringa 1,3 miljoner finns det gott om utrymme för besökare, något som vi svenskar mer än gärna tar fördel av.

Läs mer

Estland

Vår granne i öst har ett svajande förflutet. Republiken Estland har under större delen varit styrt av utländska makter. Efter att ha varit både danskt och tyskt var Estland från tidigt 1500-tal under svenskt styre i drygt ett och ett halvt sekel. Därefter tog ryssarna över i nästan två hundra år, innan tyskarna tyckte hela Europa skulle stå under deras flagg och Estland blev tyskt igen. 1918 utropade man äntligen sin självständighet. Statusen varade dessvärre inte så länge utan Estland föll än en gång för Rysslands charm… Fram till 1991 då man på nytt såg till att bli självständiga. Den här gången på allvar. Idag är det ett land på ständigt uppsving, en nation att räkna med, och ett hett resmål för oss i Skandinavien.

Estland är kanske det perfekta resmålet för just svenskar. Med sina svenska anor är det lätt att känna sig hemmastadd. Det är enkelt att ta sig dit. Man får mycket för pengarna. Det är ett av de minst religiösa länderna i världen och det finns gratis wifi-uppkopplingar överallt. Låter det passande? Med sin lättillgänglighet har det blivit alltmer populärt att styra företagsresan österut och just Estland ligger högt i topp. Man ligger i framkant vad teknik beträffar, till exempel sker nästan allt online och gör administrativt arbete extremt effektivt. Det erbjuds konferensanläggningar i form av hotell, herrgårdar och slott. Modernt eller anrikt. Rekreation går det inte heller någon nöd på. Det finns gott om spa och kurorter att ladda upp batterierna på, diverse naturupplevelser, kultur och bra shopping.

Huvudstaden Tallinn har en tredjedel av landets befolkning och är den populäraste destinationen för turister. Staden är fantastiskt vacker och har allt man kan förväntas av en storstad i form av mat, underhållning och sevärdheter.

För mindre städer föreslår vi på MICE Group att ta en titt på Pärnu och Tartu. Den förstnämnda är Estlands största semesterort med härliga strandbad, spaanläggningar och badhus. En riktig kurort som under sommarmånaderna erbjuder en mängd utomhusaktiviteter. Nöjeslivet går inte heller att klaga på. Tartu är en universitetsstad i östra delen av landet som har ett nära samarbete med Uppsala. En vacker stadskärna för promenader och gott om ställen att roa sig på. Prisnivån är betydligt lägre än i Tallinn vilket gör staden ännu mer attraktiv.

När det rör den väsentliga frågan om mat behöver man inte heller oroa sig. Det estländska köket är en härlig blandning av det traditionella och det moderna. Med inslag av alla forna länder som huserat i landet, inte minst Sverige, serveras vällagad spännande mat väl passande för svenska magar. Intressant nog så anses vitlöksbrödet i Estland vara godast i världen. Bara det är värt ett besök!

/

Destinationer

Kontakta oss