Japan

Japan

Tokyo är en av världens mest intressanta städer och är lika fascinerande året runt för konferensresan. Japans huvudstad Tokyo har glänsande skyskrapor, enorma neonreklamskyltar och innehar dessutom flera världsrekord: världens största sammanhängande storstadsområde, de bästa restaurangerna, världens mest trafikerade järnvägsstation och världens högsta levnadskostnader.

Många reser till Japan för att titta på blommande körsbärsträd, Fujiberget eller föra att besöka en av världens bästa skidorter för puderåkning, besöka ljuva trädgårdar eller Onsen – Japans största och hemligaste turistattraktion och lockar över 100 miljoner besökare varje år.

Tokyos shopping kan vid en första anblick kännas ändlös. Men bakom det galna, neongröna och gigantiska finns ett designmecka i världsklass. I Japan finns toppmodern teknik och de senaste ungdomskulturerna, men också uråldriga seder och traditioner. Här finns skyskrapor och högteknologiska industrier men även traditionell arkitektur och utsökt konsthantverk. Tokyo har allt och lite till och passar därför perfekt för en konferensresa.

Klimatet skiftar stort i Japan från norr till söder. Tokyo har ett subtropiskt klimat med heta, fuktiga somrar och milda vintrar. Tokyo Big Sight är ett populärt smeknamn för Tokyo International Exhibition Center. Big Sight är japans största konferenscentrum och ligger på Ariake, en av de konstgjorda öarna i Tokyos hamnområde. Det består av tre delar – ett konferenstorn, en västlig och en östlig utställningsbyggnad. Konferenstornet är en 58-meters stor byggnad med åtta våningar och en av Tokyo Big Sights största landmärken, formad i form av en inverterad pyramid. Här finns 22 konferensrum i olika storlekar och en reception i konferenstornets byggnad. Den västra byggnaden har sex separat utställningshallar, den östra har fyra. Total golvyta för anläggningen är 230 873 kvadratmeter. Tokyo Big Sight är Japans största utställningskomplex och används för ett antal återkommande evenemang, inklusive Comiket (världens största mässa för seriefanzin). Anläggningen planeras användas vid OS 2020 i Tokyo. Bland annat för tävlingarna i fäktning och taekwondo men även TV- och presscenter under spelen.

Vi hjälper till att boka er nästa konferens här eller på något annat av Japans många ställen för den bästa konferensresan. En konferensresa till Japan bjuder på en västerländsk kultur med något av en japansk ”touch” som gör att man många gånger känner igen sig men ändå inte. Innan Japan påbörjade sin modernisering under 1800-talet hade Japan i princip varit stängt för omvärlden under 200 år. De impulser som dittills nått Japan hade först och främst kommit från det asiatiska fastlandet och framförallt kinesiska kulturyttringar kom att bli mycket populära i det annars tämligen isolerade öriket. När Japan under den senare hälften av 1800-talet helt öppnades för utländska influenser överöstes landet av främmande kultur och nya idéer från Europa och Amerika och har därefter skapat en härlig blandning av många kulturer.

Japan är i dag ett säkert och välorganiserat land. I Japan ligger megastäder som Tokyo, Yokohama och Osaka men även avbefolkad glesbygd och storslagen natur. De flesta japaner bor i storstadsområdena, men nästan sjuttio procent av Japans yta utgörs av skogbeklädda bergsområden. Maten är viktig på konferensresan och Tokyo är den stad i världen med i särklass flest Michelinstjärnor och det är lätt att förstå varför. Oavsett prisnivå håller restaurangerna väldigt hög klass och japanerna sätter en ära i att bara vilja servera det bästa.

Te är den absoluta drycken i Japan och en viktig del av matkulturen. Grönt te är vanligast och används i de kända teceremonierna. Förutom Sushi som är den mest kända maträtten från Japan finns här också bland annat Kobebiff som anses av somliga som världens godaste kött och en fantastisk smakupplevelse. Köttet är världsberömt för att det mer eller mindre smälter i munnen på grund av den feta marmoreringen, något som man uppnår genom att servera djuren vin och ge dem massage. Dock är priset högt för detta exklusiva kött. I Tokyo finns givetvis inte bara japansk mat utan i den här exotiska men samtidigt väldigt internationella storstaden finns kulinariska upplevelser från hela världen dygnet runt. Tokyo har ett lite oförtjänt rykte av att vara en väldigt dyr stad, men faktum är att det inte behöver vara dyrare att turista här än i någon av Europas huvudstäder. Dricks förekommer inte i Japan och man slipper dessutom pruta i affärerna.

För det kulturintresserade gänget på konferensresa har Tokyo ett enormt utbud. Här finns bland mycket annat konstmuseer, jazzklubbar, kabaréer, traditionell kabukiteater, japanska religiösa festivaler, brasilianska karnevaler och utställningar med det senaste inom innovativ teknologi. Andra intressanta platser att besöka på konferensresan är exempelvis: Tokyo Skytree – ett välkänt landmärke i Tokyo. Strax utanför centrum ligger japans högsta byggnad och världens andra högsta efter Burj Kahalifa i Dubai. Utsiktsterasserna bjuder på en fantastisk vy över hela Tokyo. Kejserliga Palatset i Tokyo – med sin vackra trädgård är väl värt ett besök och så även det berömda Yasukuni templet ligger alldeles i närheten. Sensō-ji-templet i Asakusa är Tokyos äldsta Buddhisttempel och ett av de viktigaste. Shinjuku Gyoen– en av de mest populära parkerna i Tokyo.

Stadsdelen Ryōgoku är centrum för japansk sumobrottning och här ligger även Kokugikan-stadion. Tre gånger om året, i januari, maj och september, hålls turneringar i Ryōkogu och här finns även ett sumomuseum. Fuji-berget i Japan har kommit med på FN-organet Unescos lista på världsarv. Berget har stor kulturell och religiös betydelse och är Japans mest kända berg och det mest avbildade berget i världen! Fujiberget är Japans nationalberg. Berget ligger i en av Japans vackraste naturparker, fullt av varma källor, vackra sjöar, golfbanor och historiska platser.

För den trädgårdsintresserade konferensgruppen är Kyoto en pärla. Kyoto är Japans gamla huvudstad och har fantastiska tempel, shintohelgedomar och trädgårdar. Tokyo har en hel del vackra trädgårdar, men de flesta bleknar trots allt i jämförelse med vad man får uppleva i Kyoto-området. I Kyoto-området finns de flesta av Japans absolut vackraste trädgårdar. Tempelträdgårdarna anlades inte bara för att fungera som vackra vyer eller miniatyrlandskap att försjunka i. Det var också ett sätt för munkarna att uppnå ett meditativt tillstånd där de helt befann sig i det pågående nuet utan att sorger från det förflutna eller oro inför framtiden gjorde sig påmint. Att anlägga en vacker och balanserad traditionell japansk trädgård kräver mycket kunskap och dessutom en säker hand, konsten att uppskatta resultatet, å andra sidan, är knappast en intellektuell process utan snarare någonting som sker med själ och hjärta!

I skuggan av Kyoto ligger Osaka, mest känd som bullrig och smutsig industristad med oförskämd och pengasökande befolkning och har haft svårt att hävda sig i konkurrensen. Osaka är annorlunda, bitskt och kvickt, med invånare som vägrar ta till sig det japanska sinnelaget, och som är födda med en miniräknare i sinnet. Staden har alltid varit, och är fortfarande Japans ekonomiska nav, med handel så långt indriven i folksjälen att man hälsar på varandra genom att fråga hur mycket pengar man tjänat, och med en dialekt som fått kultstatus bland japans unga. Hela staden håller sakta på att byggas om, med arkitektoniska underverk upp i luften och shopping ett par våningar ner i jorden, till en social och människoanpassad infrastruktur. Osaka är på god väg, som den handelsstad den bygger sina traditioner på, att bli ett nöjesfält inte bara för barn utan också för vuxna.

En av de mest kända områdena i världen bland puderfantaster är Niseko på Hokkaido i norra Japan. De iskalla vindarna från Sibirien drar in mot Japan och är fyllda med snö. En vinter innebär vanligtvis 15 meter pudersnö och snödjupet kan vara uppemot fem meter. Hit kommer skid- och snowboardåkare från hela världen. Det är ett underbart landskap, vitt som den vitaste vintersaga. Eftersom det snöar mycket här är det dock inte så solsäkert, men de dagar som det är soligt är oförglömliga. En läcker detalj med skidåkning i Niseko är att liftarna är öppna 12 timmar om dagen. Vilket också gör det perfekt att kombinera med en konferensresa. På kvällen slås strålkastarna på och backen blir till en ljuskägla omgiven av mörker. En skidresa till Japan är så mycket mer än bara skidåkning. Du åker inte hit för den vilda afterskin eller för att äta ostfondue, utan för skidåkningen och kulturen.

Den japanska arkitekturen gör sig påmind var du än är, likväl som det japanska köket och det finns mycket gott och fräscht att välja på. Prisnivån är lite lägre än motsvarande i Sverige. Passa också på att koppla av på kvällen på en traditionellt onsen och värm upp kroppen efter en dag fylld med skidåkning och konferens. Onsen betyder naturlig varm källa och finns överallt i Japan. För en japan innebär det vila och avkoppling. En ritual för att uppnå lugn och harmoni och som en del av en månghundraårig tradition. Senare på kvällen gruppen kanske utforska nattlivet på skidorten.

Japan är kontrasternas rike och här finns allt du någonsin kan drömma om eller längta efter.

/

Destinationer

Kontakta oss