Konferens i Shanghai

Shanghai

Upplev kontrasten mellan öst och väst såsom, den fridfulla synen av Shanghaiborna som utför sin morgongymnastik av tai chi och dans längs strandpromenaden ”The Bund”, här finner vi även flera gamla Europeiska byggnader som ligger längs floden Pu. På andra sidan floden ligger Shanghais nyare distrikt med bla Shanghai Tower som blivit en del utsedd till världens grönaste skyskrapa och tilldelats LEED Platinum priset. Bakom allt detta finns det en mängd av spännande skatter och sevärdheter att utforska, så som regionens vackraste trädgård Yuyuan Garden och utflykt till den vackra vattenstaden Suzhou. Passa även på att besök någon av stadens alla tehus för att fångas av Shanghai unika atmosfär.

Shanghai är en multikulturell stad och Shanghai är med sina över 18 miljoner invånare Kinas största stad. Det geografiska läget vid Kinas östkust kombinerat med möjligheten att komma in på världens största konsumentmarknad har gjort att många multinationella företag placerar kontor och produktion i och omkring staden. Här arrangeras också många stora världsmässor och en konferensresa hit blir en resa till ett internationellt metropol med en perfekt blandning av det västerländska och det orientaliska.

I Shanghais äldsta del är de slående kontrasterna från det gamla traditionella till det glittriga och moderna Shanghai. Yuyuan trädgården som sägs vara regionens vackraste trädgård och breder ut sig som en oas i den gamla stadskärnan och är väl värd ett besök på företagsresan. År 1559 byggdes Yuyuan trädgården av Pan Yunduan till ära av sina föräldrar. Trädgården skulle spegla de fyra klassiska element av sten, vatten, grönska, byggnader och detta var tilltänkt att vara en trevlig plats för stillsamhet och vila på äldre dagar för hans föräldrar. Trädgården speglar den traditionella kinesiska trädgårdskonsten. Här finns 1000-tals olika traditionella och sällsynta blommor både från Kina och från andra platser i världen. Växterna och blommorna vårdas med kärlek och det är en fröjd för ögat att se alla dessa vackra färger och perfekt för samtal med kollegorna under företagsresan. Här finns även ett berömt tehus som heter Huxinting och är Shanghais äldsta tehus och byggdes 1784. Med plats för 200 personer kan man på konferensresan njuta av kinestiskt te i paviljongen i detta vackra hus.

I de modernare delarna av Shanghai på ”The Bund” som en gång var Asiens mest berömda och beryktade gata, här var Shanghais finanskvarter under kolonial tiden och spåren av denna period ser vi i den europeiska sekelskiftes arkitektur. Längs Huangpufloden rekommenderas en promenad för att titta närmare på dessa vackra byggnader. Att åka med båt över floden ger en fantastisk panoramautsikt av Shanghais finanskvarter som breder ut sig. Det sägs att på 10 år har det byggts 600 nya byggnader i denna del av staden.

Pearl Tower tv-tornet i Shanghai och även stadens mest kända byggnad och symbol. Tornet är 468m högt och innehåller bl.a. en roterande restaurang, olika utsiktsplattformer i dess olika bollar samt i den största bollen en berg- och dalbana samt en simulatorbio. Själva tornet består av elva runda sfärer med en rosa nyans. Klotet som befinner sig längst ner ligger 90 meter över marken, medan den högre ligger på 350 meters höjd. Allra högst upp finns själva TV-antennen som uppgår till 118 meter. Shanghais World Financial Center, Byggnaden har fått smeknamnet ”kapsylöppnaren” i svensk folkmun och är en enorm byggnad och den sjunde högsta i världen på 480 meter. Shanghai Tower ligger granne med Shanghai World Financial Center. Byggnaden öppnades 2016 och har en höjd på 632 m, vilket gör den till den högsta byggnaden i Kina och den näst högsta i världen. Skyskrapan har en spännande design där nio cylindriska hus har staplats på varandra och inneslutits av en glasfasad som vrider sig likt Turning Torso i Malmö. I båda tornen finns det besöksutrymmen, restauranger, shopping, kontor, hotell, konferenslokaler i alla storlekar och flera utkiksplatser. Kina älskar världsrekord, och de har dessa nya byggnader gott om, bland annat världens snabbaste hissar, högsta hotell och restaurang och högsta visningsplattform. Men kanske viktigast av allt, Shanghai Tower påstås också vara världens grönaste skyskrapa och har tilldelats, LEED Platinum priset om första skyskrapa i världen. Byggnaden samlar regnvatten och återanvänder avloppsvatten, har ett kombinerat kyl- och värmekraftverk och använder 40 andra energibesparande åtgärder. Byggnaden är insvept i två lager glas för naturlig kylning och ventilation. Själva området Pudong där dessa byggnader ligger är en historia i sig. Där det i början av 90-talet var helt obebyggt står nu några av världens högsta skyskrapor. En produkt av byggboomen i Kina, det sägs att under mitten av 1990-talet var en fjärdedel av världens byggkranar under arbete i Shanghai.

Den vackra staden Suzhou eller Kinas Venedig som den också kallas för, kantas av slingrande kanaler, välvda broar och vackra trädgårdar. Suzhou var länge en viktig handelsstad men även lärdomstad. Under Songdynastinen flyttade många ämbetsmän hit vid pension. Här skapades och byggdes upp vackra trädgårdar där de kunde dra sig tillbaka. Många av trädgårdarna var små men ändå utsökta mästerverk av vacker och rogivande trädgårdskonst. Här fanns ursprungligen ett hundratals trädgårdar och idag finns ett fyrtiotal kvar. Nio av dessa togs upp på UNESCO:s världsarvslista 1997 och kanske är det ”Nätmästarens trädgård” eller ”Den ödmjuke ämbetsmannens trädgård” som är mest känd. Här får man se olika tekniker för att lyfta fram de fyra elementen som skall rymmas i en kinesisk trädgård. Med hjälp av olika metoder för att bygga dörrar och fönster så som blockerar eller framhäver utvalda delar av trädgården, detta gör att besökarna får en känsla att trädgården ser oftast större än den verkligen är.

Det moderna, rika Kina i kombination med det koloniala europeiska arvet gör Shanghai till en av världens mest spännande konferens storstäder.

/

Destinationer

Kontakta oss